Meerderheid Eerste Kamer wil stikstoffonds controversieel verklaren
GroenLinks/PvdA is niet tegen het fonds aan zich, maar wil wel een verantwoording zien hoe het ministerie het geld wil inzetten „Het gaat om 24 miljard Euro waarvan nu niet duidelijk is hoe dat geld wordt besteed", vertelt een woordvoerder van GroenLinks-senator Saskia Kluit. „Een volgend kabinet mag daar meer duidelijkheid over geven." Ze wijst erop dat de Algemene Rekenkamer ook kritiek heeft op dat fonds, en vooral op het feit dat er geen begroting bij zit.
Biosector, jonge boeren en uitkoop
De controversieelverklaring kan een probleem zijn, omdat het Ministerie van LNV verschillende activiteiten al met dit fonds financiert. In de begroting voor 2024 wil de regering 175 miljoen euro extra uitgeven, onder meer om jonge boeren te ondersteunen bij bedrijfsovername en om de markt voor biologische producten aan te jagen, en het geld daarvoor moet uit het stikstoffonds komen. Ook is er 1 miljard euro uit dat fonds gereserveerd voor de uitkoopregeling voor piekbelasters, en wil het ministerie de later dit jaar komende piekbelastersregelingen voor verplaatsing, omschakeling, extensivering en innovatie uit dit fonds financieren.
Goedkeuring verkrijgen
Maar een woordvoerder van het ministerie zegt dat niet alles stil ligt met de controversieelverklaring. „Het betekent alleen dat we nu voor elke uitgave die we willen doen, goedkeuring van de Eerste en Tweede Kamer moeten krijgen. Voor de uitkoopregeling is dat al gebeurd, dus dat geld kunnen we uitgeven. En voor het pakket van 175 miljoen euro is dat geld ook al gereserveerd."
Het parlement heeft de uitgave van die 175 miljoen euro echter nog niet goedgekeurd. Dat zal gebeuren bij de behandeling van de begroting van het ministerie, en die behandeling is ingepland voor na de verkiezingen.
De Eerste Kamer bepaalt op 3 oktober officieel welke onderwerpen ze controversieel verklaart.