BBB Noord-Brabant wil flexwoningen op landbouwgrond. Hoe zit het precies?
Brabant wil tot en met 2030 130.600 extra woningen bouwen. De grootste oppositiepartij BBB is samen met coalitiepartijen VVD en Lokaal Brabant van mening dat deze ambitie door woningbouw in steden of door in elk dorp een straat erbij aan te bouwen, niet gehaald gaat worden.
De drie partijen kwamen daarom vrijdag met een plan om tijdelijke flexwoningen te bouwen op bijvoorbeeld maisgronden aan de rand van een dorp. Het idee daarachter is dat de boer zijn grond behoudt en deze in erfpacht uitgeeft aan een gemeente voor bijvoorbeeld een periode van vijftien jaar. In dit tijdspad kan de overheid dan ondertussen werken aan het realiseren van permanente huisvesting.
Verbazing
De motie zorgde voor de nodige verbazing bij Statenleden, de media en inwoners. Tanja van der Ven (CDA) las vrijdag tijdens de Statenvergadering het verkiezingsprogramma van BBB voor, waarin staat dat de partij voor de woningbouw eerst naar de lege en beschikbare plekken binnen dorpen en steden wil kijken en dat vruchtbare landbouwgrond beschikbaar moet blijven voor voedselproductie. Het CDA vraagt zich daarom af waarom BBB deze motie met de VVD indient, omdat uit onderzoek blijkt dat met 'een straatjes erbij' ook het gewenste aantal gehaald kan worden.
Statenlid Marco Havermans (BBB) vindt niet dat de voedselproductie in het geding komt en benoemt dat het eventueel kan zo zijn dat als er in een dorp meerdere staten bijgebouwd worden, er een nieuw dorp ontstaat.
Grondprijs opdrijven
Statenlid Maikel Boon (PVV) vindt dat BBB met het voorstel de grondprijzen omhoogdrijft als landbouwgrond als bouwgrond aangeboden gaat worden. „Daardoor wordt het voor jonge boeren onmogelijk om een bedrijf over te nemen. De BBB draait ineens 180 graden. In plaats van dat u voor de jonge boeren bent, bent u nu bezig om de jonge boeren kapot te maken. Heeft u daarover nagedacht voordat u deze motie indiende?"
Havermans reageert (BBB): „De heer Boon bagitaliliseert ons. We willen helemaal geen gronden peperduur aan de provincie aanbieden. Als jonge boeren op een perceel tijdelijk flexwoningen willen laten bouwen tegenover een hele redelijke vergoeding en daarmee hun bedrijfsplan kunnen rondkrijgen, dan kunnen ze juist een bedrijfsovername doen. Mogelijk kan dat op dit moment nog niet."
Voor het plan bleek niet genoeg enthouasiasme te zijn. Een ruime meerderheid van de Staten stemden tegen.
Andere provincies
Naar aanleiding van de motie deed het ANP een rondgang langs verschillende BBB-fracties in andere provincies om te horen of er animo is om landbouwgrond vrij te maken voor de bouw van huizen. Bij de BBB in Zeeland, Overijssel, Friesland en Flevoland is dit niet het geval.