Hoge horde controversiële EU-natuurherstelwet genomen: politiek akkoord
Om een en ander te verwezenlijken, moeten de lidstaten tegen 2030 minstens al 30 procent van de habitats, die onder de nieuwe EU-wetgeving vallen, in goede staat hebben gebracht. Dat percentage loopt tegen 2040 tot 60 procent op en tegen 2050 tot 90 procent. Voor de lidstaten zullen afzonderlijk precieze doelstellingen worden geformuleerd voor elk van deze gebieden. Zo moeten zijn ervoor zorgen dat herstelde gebieden nadien niet opnieuw verslechteren. Wat het toepassingsgebied van de nieuwe wet aangaat werd overeengekomen dat tot 2030 voorrang zal worden gegeven aan Natura 2000-gebieden .
Graslandvlinderindex
De nieuwe wetgeving gaat ervan uit dat de lidstaten om de zes jaar vooruitgang boeken ten aanzien van twee van de drie volgende indicatoren. Het gaat om de graslandvlinderindex, het aandeel landbouwgrond met landschapselementen en/of een positieve trend in de voorraad organische koolstof in de minerale bodem van akkerland. Ook komen er streefdoelen voor het herstel van drooggelegde veengebieden om de emissies in de landbouwsector te verminderen en de biodiversiteit te verbeteren. De lidstaten zullen herstelmaatregelen moeten invoeren zodat 30 procent van de drooggelegde veengebieden, die voor landbouwdoeleinden worden gebruikt, tegen 2030 opnieuw nat wordt. Dit streefdoel wordt verhoogd naar 50 procent in 2050.
Het akkoord bepaalt verder onder meer dat er in de EU drie miljard bomen extra zullen worden geplant. (Eerder waren dat er 4 miljard). De EU moet tegen 2050 ook 25.000 km vrij stromende rivieren bezitten, wat wil zeggen zonder kunstmatig aangebrachte hindernissen. Vanaf 2030 mag er ook niet meer stedelijk groen en boombedekking in verstedelijkte gebieden verloren gaan dan er op dat moment aanwezig is. Stedelijk groen en boombedekking moeten vanaf genoemd jaar zelfs toenemen. En de daling van de populaties aan bestuivers zoals bijen moet in 2030 weer zijn omgebogen in een toename daarvan.
Formaliteit?
Omdat het om een politiek akkoord gaat tussen de drie EU-instellingen moet het eerst nog formeel worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de 27 EU-landen. Want dan pas kan de voorliggende tekst in een bindende EU-verordening worden gegoten. Gewoonlijk is dat een formaliteit, maar omdat de nieuwe regelgeving zeer controversieel was en pas na schrapping van een aantal heikele punten politiek werd goedgekeurd, kan het in de eindfase alsnog misgaan. Want de grootste dwarsligger, de Europese Volkspartij, reageerde donderdagavond weliswaar positief, maar wilde het akkoord desondanks nog eens “grondig” bestuderen.
Tekst: Jan Schils
Beeld: Ruth van Schriek