MER schiet tekort voor uitbreiding varkensbedrijf Egchelse Heide
Gemeente Peel en Maas wil met een nieuw bestemmingsplan De Horsten de uitbreiding van het varkensbedrijf van Rutten Holding faciliteren. Op de locatie in het landbouwontwikkelingsgebied (LOG) Egchelse Heide zijn reeds een zeugenstal, twee biggenstallen en een tijdelijke mestverwerkingsinstallatie aanwezig. Eigenaar Rutten Holding wil het bedrijf nu verder uitbreiden met drie zeugenstallen en drie biggenstallen. Verder wil de holding noodzakelijke voorzieningen bouwen zoals mestsilo’s, mestbassin, voerloods en enkele sleufsilo’s. Ook staan een bedrijfswoning en wooneenheden voor maximaal acht arbeidsmigranten op deze locatie gepland.
Vergunning onherroepelijk
In augustus 2020 heeft de provincie Limburg een natuurvergunning verstrekt. Rutten Holding vroeg de vergunning aan om zijn bedrijf uit te breiden met 25.000 varkens. In juli 2023 schreef minister Christianne van der Wal in een Kamerbrief dat de provincie deze rechtmatig heeft versterkt en dat deze onherroepelijk is. De uitbreidingsplannen aan De Horsten in Egchel liggen onder vuur bij diverse organisaties zoals de regionale Studiegroep Leudal, Animal Rights en Mobilisation for the Environment.
MER
Voordat de gemeenteraad een besluit neemt over het bestemmingsplan De Horsten heeft de gemeente Peel en Maas de Commissie voor de milieueffectrapportage gevraagd de inhoud van het milieueffectrapport voor het bestemmingsplan De Horsten te beoordelen. De commissie plaatst nu tal van kritische opmerkingen. Zo signaleert ze veel essentiële informatie ontbreekt. Hierdoor kan het MER kan niet ten grondslag liggen aan het nieuwe bestemmingsplan.
Gebreken
Volgens de Commissie ontbreekt er een duidelijke doelstelling. Het MER focust zich te veel op het ontwikkelplan van de ondernemer. Er ontbreekt een onderbouwing van de locatie. De effecten van de maximale mogelijkheden van bestemmingsplan zijn niet in beeld gebracht. Eventuele (aanzienlijke) negatieve effecten op Natura 2000-gebieden en effecten op flora en fauna en beschermde soorten zijn in het MER onvoldoende in beeld gebracht. Het MER stelt dat in de Goudgroene natuurzone geen stikstofgevoelige natuur aanwezig is. Uit het Natuurbeheerplan blijkt dat er wel stikstofgevoelige natuurbeheertypen voorkomen. Ook zijn in het MER inconsistenties en toename effecten op geur en gezondheid niet beoordeeld en ontbreken relevante inzichten over de toename van de voor- en achtergrondgeurbelasting. Verder blijkt uit het milieueffectrapport dat dit ontwikkelplan niet uitvoerbaar is, vanwege een overschrijding van de geurnormen op woningen in het buitengebied. Deze en andere onderwerpen zijn voor de Commissie aanleiding de gemeente te adviseren het rapport aan te vullen, voordat de gemeenteraad een besluit neemt over dit bestemmingsplan. De gemeente zegt het advies over te nemen en de verbeterde versie van dit rapport opnieuw door de Commissie te laten beoordelen.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bronnen: Gemeente Peel, Maas