‘Huidige uitbraak blauwtongvirus duidelijk in Nederland begonnen’
Zowel de Partij voor de Dieren (PvdD) als lid van Haga stelden vragen aan de minister over een mogelijke connectie tussen het voorkomen van blauwtongvirus serotype 3 in Italië.
Geen ‘zuidelijke’ knutten
In antwoorden op vragen van de PvdD laat minister Adema weten dat er in Nederland geen ‘zuidelijke’ knuttensoorten zijn aangetroffen onder de knutten die mogelijk een rol spelen bij het verspreiden van het blauwtongvirus in Nederland. „De knuttenfauna in Nederland is heel anders dan in Italië; de knuttensoorten die in Nederland de hoofdrol spelen bij verspreiding hoeven niet dezelfde te zijn als in het gebied waar in Italië BTV3 rondgaat.” Het onderzoek, uitgevoerd door het Centrum Monitoring Vectoren van de NVWA, naar welke knuttensoorten besmet kunnen worden met het huidige BTV3-virus is net gestart en heeft nog niet tot resultaten geleid.
Romeins afval niet verantwoordelijk voor introductie virus
Van Haga stelden vragen naar aanleiding van berichten in de media dat de treinen met Romeins huisafval mogelijk de bron zijn van het blauwtongvirus type 3. Hoewel het blauwtongvirus in Nederland en Italië van hetzelfde serotype zijn, gaat het wel om verschillende varianten. „Dat maakt het zeer onwaarschijnlijk dat we te maken hebben met een besmetting vanuit Italië”, aldus Adema in zijn brief aan de Tweede Kamer. In dezelfde brief valt te lezen dat: Wageningen Bioveterinary Research (WBVR), het nationaal referentielaboratorium voor dierziekten in Nederland, heeft vastgesteld dat de kenmerken van het BTV serotype 3 uit Nederland en Italië niet verwant zijn. Minister Adema ziet dan ook geen aanleiding de afvaltransporten uit Rome stop te zetten.
Nu ook blauwtong in het Verenigd Koninkrijk
Het blauwtongvirus is nu ook aangetroffen in het Verenigd Koninkrijk. Het gaat om het subtype 3 en is vastgesteld bij een lokale koe op een boerderij in de omgeving van Canterbury (Kent). Dat meldt de Britse overheid. In een persbericht staat dat er een tijdelijke controlezone van 10 kilometer is ingesteld rond de boerderij. De laatste keer dat het Verenigd Koninkrijk werd getroffen door het blauwtongvirus was in 2007. Subtype 3 is een variant die ook rondgaat in Nederland. Type 4 en 8 gaan momenteel ook rond in Europa.
De Britse overheid meldt dat het virus in het VK kan zijn gekomen doordat geïnfecteerde muggen bijvoorbeeld door harde wind over het Kanaal zijn gekomen. Maar ook door bijvoorbeeld het importeren van besmette dieren, bloed of kiemproducten. Eerder dook het blauwtongvirus ook al op in Nederland, België en Duitsland.
Tekst: Robert Hüsken
Robert Hüsken is freelance tekstschrijver en podcastmaker voor diverse bedrijven, media en andere organisaties.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Britse overheid