Vroege oogst plantuien
Bij de baalprijs werd de rooidatum in het contract vastgelegd. Doordat Bevelander zijn uien een week eerder kon leveren, ontving hij 1,5 cent meer dan aanvankelijk werd afgesproken. Bij de uitbetaling haalt de uienverwerker 10 cent van de totaalprijs af. Dat zijn de vaste kosten die het bedrijf rekent voor de verwerking van de plantuien.
Vroege oogst plantuien interessant
'Afgelopen jaren waren de plantuitjes duur. Vooral bij een vroege oogst kan de teelt interessant zijn voor telers', vindt Bevelander. Vooral omdat de uien het gat opvullen tussen de oude en de nieuwe uien. Het aanbod in oude uien en het aanbod in het buitenland speelt daarbij een grote rol. In Duitsland worden veel winteruien geteeld. Doordat het aanbod in uien daardoor stijgt, bemoeilijkt dat de afzet in Nederland.
Merendeel baalprijs
Het merendeel van de tweedejaars plantuien wordt verkocht voor een baalprijs. Sommige telers hebben hun uien nu al verkocht voor een baalprijs in 2012. 'Doordat het een dure teelt is, willen telers niet veel risico meer lopen', aldus Bevelander. De teeltkosten variƫren van 5.200 euro tot 5.500 euro per hectare. Het uitgangsmateriaal was dit jaar aanzienlijk duurder dan vorig jaar. 'De prijzen varieerden van 1 tot 1,50 euro per kg. Vorig jaar werden de duurste voor 70 tot 80 cent verkocht', aldus Sjef de Winter van bemiddelingsbureau NO-BV.
Tekst: Jos Swagemakers
Beeld: Anton Dingemanse