Postcode Loterij investeert 10 miljoen euro in natuurinclusieve landbouw
'Het is steeds stiller geworden op het platteland. De vele vogels, bloemen en wilde bijen zijn sterk verminderd. Om dat te veranderen begon in 2021 het project ‘Rotterdam de boer op!’ dat tot het voorjaar van 2027 loopt. Het kan uitgevoerd worden door de bijdrage van eerst 5 en nu 8,8 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. Het uitgangspunt is een brede aanpak, waarin boeren, voedselverwerkers, supermarkten, horeca, overheden en consumenten samenwerken. Doel is meer biodiversiteit: een goede boterham voor groene boeren en eerlijk geproduceerd eten', schrijft Natuurmonumenten.
Knelpunt producten
‘Rotterdam de boer op!’ helpt akkerbouwers bij de overstap naar een natuurinclusieve bedrijfsvoering. De wil is er bij veel akkerbouwers wel, maar ze vinden dat de vraag naar lokale en biodiverse producten achterblijft. Om dit te veranderen probeert de organisatie via de campagne ‘Eet Natuurlijk Lokaal’ de horeca, bedrijven en consumenten op te roepen om lokaal boodschappen te doen. ‘Rotterdam de boer op!’ ondersteunt nu al ruim honderd boeren met advies, kennis, geld of communicatie.
Oplossingen zoeken
Voor 2024 staat het Rotterdams Transitiefonds gepland om nog meer boeren en ondernemers in de keten te kunnen helpen om een natuurvriendelijke weg in te slaan of hun al natuurvriendelijke bedrijfsvoering verder uit te bouwen. Door het extra geld kan ingezet worden op het versterken van het aanbod en het verbinden van stad en platteland.
Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO vindt de uitdagingen voor veel agrarische vraagstukken levensgroot. ,,De oplossingen vereisen dat partijen pionieren, experimenteren en gezamenlijk nieuwe oplossingen zoeken. Juist hierin is ‘Rotterdam de boer op!’ van grote waarde, als proeftuin én als voorbeeldproject voor andere regio’s. Partijen leren elkaar zo kennen en vertrouwen.”
Uitrollen Nederland
Het project ‘Rotterdam de boer op!’ is zo’n succes dat het op meer plekken in Nederland uitgerold kan worden. De resterende 1,2 miljoen euro gaat naar andere natuurinclusieve landbouwprojecten.
Pim van der Feltz, algemeen directeur van Natuurmonumenten benadrukt dat met deze zeer royale financiële bijdrage van de Nationale Postcode Loterij een gezond verdienmodel voor agrariërs en een duurzame en natuurinclusieve voedselproductie samenkomen.
Tekst: Ellen De Vriend
Journalist, eindredacteur van diverse kranten en auteur in Zeeland. Schrijft freelance voor het vakblad Stal en Akker bij Agrio.
Beeld: Marten van Dijl
Bron: Natuurmonumenten