DNA-onderzoek naar aanwezigheid wolf in Brabant en Zeeland
In het geval van schade buiten het vestigingsgebied van wolven, gaat het vaak om jonge wolven opzoek naar geschikt leefgebied. Meestal zijn deze dieren op doortocht en zullen ze het gebied ook weer spoedig verlaten.
Om meer schade te voorkomen is het van belang dat schapenhouders preventiemaatregelen nemen. Dat is nodig om dieren te beschermen, maar ook om te voorkomen dat de wolf blijft hangen in het gebied. Zonder beschikbaar voedsel zal de wolf immers snel doortrekken. Schapen kun je het beste tijdelijk ophokken of beschermen met wolfwerende stroomrasters.
Noord-Brabant
Schapen- en/of geitenhouders uit Noord-Brabant kunnen aanspraak maken op een urgentieregeling. Deze regeling stelt dat je subsidie kan krijgen voor wolfwerende stroomrasters wanneer een wolf schade aanricht in jouw gemeente of een aangrenzende gemeente. In de praktijk betekent dit dat je deze zelf moet aanschaffen en plaatsen. Vervolgens kun je tot maximaal vier weken later nog subsidie aanvragen bij de provincie.
Zeeland
In de provincie Zeeland is de subsidieregeling (nog) niet van kracht. ZLTO heeft het afgelopen jaar gewerkt aan een advies, dat begin volgend jaar voorgelegd zal worden aan het provinciebestuur (Gedeputeerde Staten).
Als zij dit advies goedkeuren, kunnen ook Zeeuwse dierhouders vanaf volgend voorjaar subsidie aanvragen voor het wolfwerend omheinen van hun vee. Wel heeft de provincie nu al noodsets beschikbaar gesteld om tijdelijk en snel dieren te kunnen afrasteren.
Schade melden
ZLTO roept op om schade door een wolf te melden bij BIJ12 in verband met de taxatie en schadetegemoetkoming.