LTO en Agractie kritisch op ontwerp-NPLG: 'Wel inzage in plannen, geen zicht op geld'
Bij LTO roept het vrijdagmiddag gepubliceerde NPLG vooral vragen en onzekerheid op. In 2030 moet er 16.000 hectare extra nieuwe natuur worden gerealiseerd. De areaalopgave natuur voor 2030 kan grotendeels door middel van bestaande afspraken uit het Natuurpact (Restopgave NNN) en de Bossenstrategie worden ingevuld.
Daarnaast gaat het om 180.000 hectare nieuwe agrarische natuur. Maar financiële dekking ontbreekt momenteel. Sterker nog: in de begroting voor 2024 heeft het ministerie laten zien dat er niet eens voldoende budget is om het bestaande agrarische natuurbeheer in de been te houden.
LTO betreurt het ook dat de regelingen voor verplaatsing, innovatie er nog steeds niet zijn, terwijl het demissionaire kabinet meerdere keren heeft aangegeven dat dit wel het geval zou zijn.
Extra maatregelen
In het NPLG wordt gesproken over nieuwe overgangsgebieden, over bufferzones, over het verhogen van grondwaterpeilen en over nieuwe wettelijke instrumenten waarmee dit alles opgelegd gaat worden.
Boeren willen weten of ze in de toekomst nog een boterham kunnen verdienen met het doovoeren van deze aanpassingen. Deze vraag wordt volgens LTO afgedaan met intenties en onzekerheden. Daarbij is het ook nog maar de vraag of de financiëring er is. Provincies hebben zestig miljoen euro nodig om alle doelen uit het NPLG te kunnen realiseren. Het Rijk kan niet garanderen dat de 24 miljard euro gereserveerd blijft.
Geen zicht op geld
LTO concludeert dat er wel inzage wordt gegeven in de plannen, maar er geen zicht is op het geld dat daarvoor nodig is. 'Maar hoe kunnen boeren en tuinders keuzes maken als daar geen financiële duidelijkheid tegenover staat? Is dit de nieuwe bestuurscultuur die het vertrouwen in de overheid moet herstellen? Bestaanszekerheid voor boeren en tuinders was, is en blijft de sluitpost voor dit demissionaire kabinet.'
Agractie: 'Doorgaan met NPLG minachting nieuwe Kamer'
Agractie vindt dat een aantal zaken ontbreekt in het ontwerp-NPLG.
'Wat we al enkele weken vreesden is vandaag toch gebeurt. Ondanks dat we hierover intensief spraken met provinciale en landelijke bestuurders en partijleiders, is het NPLG op basis van desastreuze kaders en doelen van de vorige coalitie naar de Tweede Kamer gestuurd en ter consultatie gelegd', meldt de boerenorganisatie.
Geen geld, geen perspectief, de Kritische Depositie Waarde (KDW) als basis, de aanwijzing van nieuwe natuur en geen aanpassing van de extensiveringsdoelen noemt Agractie als voorbeelden uit het NPLG. 'Er kan maar één conclusie zijn: dit NPLG moet voorlopig in de ijskast tot een nieuwe coalitie in overleg met ons realistische doelen en kaders heeft vastgesteld!. Ook blijkt uit de verschillende verkiezingsprogramma's dat de meerderheid van de Tweede Kamer de kaders en doelen onder het NPLG beslist niet steunt.'
IPO: 'Provincies houden zich aan doelen NPLG'
De provincies willen hun verantwoordelijkheid pakken als gebiedsregisseur.
'We onderschrijven de opgaven op het gebied van natuur, stikstof, water en klimaat. De provincies houden zich aan de wet en aan de reeds gemaakte afspraken op de doelen van het NPLG'. schrijft het Interprovinciaal Orgaan in een reactie. 'Provincies willen zo snel mogelijk samen met het Rijk verder aan de slag om de problemen in het landelijk gebied aan te pakken. Provinciale en rijksmaatregelen zorgen immers gezamenlijk voor doelbereik op het gebied van natuur, stikstof, water en klimaat.'
Van der Wal: 'Duidelijkheid had landbouwakkoord kunnen bieden'
Demissionair minister Christianne van der Wal begrijpt de schreeuw van boeren, provincies en andere gebiedspartners om duidelijkheid te verschaffen over hoe de doelen gehaald kunnen worden en welke middelen daarvoor beschikbaar zijn. Ze is van mening dat het landbouwakkoord die duidelijkheid had kunnen bieden. 'Het kabinet betreurt het dat het landbouwakkoord niet gesloten is', schrijft ze in de Kamerbrief.
'Het landbouwakkoord had een groot deel van de gevraagde duidelijkheid kunnen geven. Het is dan ook van groot belang dat finale besluitvorming over het vaststellen van het NPLG gepaard gaat met een helder perspectief voor de landbouwsector en de benodigde financiële kaders om deze transitie vorm te geven. De komende periode bekijkt het kabinet samen met de provincies of er nu al onderdelen zijn waar we gezamenlijk in op kunnen trekken binnen de kaders van de demissionaire status van dit kabinet', besluit Van der Wal.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Bronnen: LTO Nederland, Agractie