Kabinet wil 1,5 miljard euro extra vrijmaken voor opkoopregelingen
Met de opkoopregelingen wil het demissionaire kabinet een flinke stikstofreductie bewerkstellingen. Omdat de interesse voor beide stoppersregelingen groot is en de regering geen aanvragen wil afwijzen, is er besloten om extra budget vrij te maken. Het gaat om 600 miljoen euro voor de Lbv en 850 miljioen euro voor de piekbelastersregeling (Lbv-plus).
Wijziging begroting
Het geld zal via een nota van wijziging aan de LNV-begroting van 2024 toegevoegd moeten worden. De Kamer moet daar in januari dus nog over beslissen. Ook zal de Europese Commissie nog toestemming moeten geven voor het extra budget.
Het is nog niet gezegd dat de extra middelen die het kabinet nu wil vrijmaken, daadwerkelijk allemaal nodig gaan zijn. De regering wil de middelen vrijmaken zodat het proces van het beoordelen van de aanvragen en het afgeven van de beschikkingen zonder onnodige vertraging door kan gaan, zodat ondernemers zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen over hun aanvraag. Middelen die uiteindelijk niet nodig zijn, vloeien weer terug in de schatkist van het Rijk.
Tussenstand
RVO publiceert elke woensdag hoeveel boeren zich hebben aangemeld voor beide regelingen. Tot en met woensdag 20 december hebben 1.240 boeren zich gemeld voor de opkoopregelingen. 458 boeren hebben een aanvraag gedaan voor de Lbv-plus, 272 voor de Lbv. Al deze aanvragen moeten nog beoordeeld worden.
Voor de piekbelastersregeling zijn sinds de openstelling 79 aanvragen goedgekeurd. Een is er afgewezen. Tot nu toe heeft RVO alleen beslissingen voor de Lbv-plus beoordeeld, omdat deze binnen zestien weken beoordeeld moeten worden.
Aanvragen
De meeste aanvragen zijn gedaan in Noord-Brabant (323), gevolgd door Gelderland (320), Limburg (231) en Overijssel (186). Inzoomend op de sectoren, zijn de meeste verzoeken vanuit de varkenshouderij (530) gedaan. Daarna volgen de melkveehouderij (329), pluimveehouderij 185) en vleeskalverhouderij (125).
Het is niet gezegd dat alle ondernemers die zich nu hebben aangemeld, 1240 boeren, daadwerkelijk stoppen. Dit hangt af van heel veel verschillende factoren. 'Onze prioriteit ligt bij het goed begeleiden en ondersteunen van ondernemers die dat willen, want het besluit om te stoppen is heel impactvol, ook voor de omgeving', aldus een woordvoerder van LNV.