Zeeuwse wolvencommissie presenteert maatregelenpakket
De provincie Zeeland heeft wolfwerende noodsets gekocht, die schapenhouders kunnen lenen (e-mailadres: wolf@zeeland.nl) wanneer een zwervende wolf wordt gesignaleerd. Ook heeft de provincie samen met provincie Brabant fladderlinten met elektriciteit aangekocht, waarmee ze nu een pilot uitvoeren. De provincie denkt ook na over subsidies voor wolfwerende maatregelen. In andere provincies zijn al consulenten aangesteld om veehouders te adviseren over preventieve maatregelen.
Advies wolvencommissie
De Zeeuwse wolvencommissie is ingesteld door Gedeputeerde Staten en heeft dit jaar gewerkt aan een advies ten aanzien van de wolf. Sinds 2021 heeft het dier zich gelukkig nog maar een aantal keren in de provincie laten zien, maar ook die incidentele bezoeken zorgden voor veel schade, angst en onrust. Zolang de wolf volgens Europese richtlijnen een strikt beschermde diersoort is, en afschieten niet mag, zet de commissie in op preventie. In januari biedt de commissie het advies aan de gedeputeerden aan. De maatregelen kunnen dan medio april ingevoerd worden.
Uitslag DNA-test
Volgens BIJ12, die de schademeldingen voor de provincies afhandelt, zijn dit jaar in Zeeland vier schapen te betreuren na een bezoek van de wolf. Helemaal officieel is dit nog niet, want de uitslagen van de DNA-test zijn nog niet binnen. Tijdens eerdere aanvallen is ook al eens geconcludeerd dat een hond een schaap had aangevallen. In 2022 zijn tien dode schapen gemeld. Daarmee lijkt Zeeland geen provincie waar wolven zich echt willen vestigen.
Wolfwerende maatregelen
Naast de wolvencommissie zitten ook de gemeenten niet stil. Zo wil de gemeente Reimerswaal, die aansluit aan West-Brabant, wolfwerende omheiningen gaan neerzetten bij weilanden en dijken. De coalitie wil daarmee voorkomen dat wolven via Brabant naar Zeeland komen. De motie is opgesteld in samenwerking met ZLTO.
Tekst: Ellen De Vriend
Journalist, eindredacteur van diverse kranten en auteur in Zeeland. Schrijft freelance voor het vakblad Stal en Akker bij Agrio.
Beeld: Ruth van Schriek