Hoogwater: waterschappen alert, maar zien nog geen noodsituatie
Het algehele beeld is hetzelfde bij de verschillende waterschappen. De maandenlange regens heeft de bodem helemaal verzadigd, en de grondwaterstand is hoger dan normaal. Daardoor kan die bodem de regen die in de ogen voor Kerst is gevallen niet meer opnemen, en dat leidt tot hoge waterstanden in sloten en beken, en ondergelopen akkers en velden. Dit geldt in Stal & Akker-gebied vooral voor Brabant en het noorden van de provincie Limburg.
„Wij kunnen daar niet veel aan doen“, vertelt een woordvoerder van Waterschap De Dommel. „De gemalen draaien op volle toeren en we voeren het water zo veel mogelijk af naar de Maas.“ Die laatste rivier heeft nog ruimte om water af te voeren. Stroomopwaarts van Nederland is daar niet overmatig veel regen gevallen dat nu afgevoerd moet worden. Dat in tegenstelling tot de Rijn, een gletscherrivier die, naast de regen in zijn stroomgebied, voornamelijk wordt gevoed door smeltwater uit de Alpen. Die rivier, en de Waal en de IJssel, treden op dit moment buiten hun oevers omdat veel sneeuw in de Alpen is gesmolten. Voor de Maas, een regenrivier, geldt dat niet.
„We hebben meer problemen met de kleinere rivieren die uit Duitsland ons land instromen, zoals de Niers“, zegt een woordvoerder van Waterschap Limburg. Die rivieren voeren water van over de grens aan, maar hun stroomgebied ligt nog steeds dichtbij de Nederlandse grens. „Dus de buien die eerst over Nederland trekken, zitten even later in Duitsland en dat water komt dan weer terug naar Nederland.“ Volgens de woordvoerder zijn vooral de lokale buiten het probleem. Dat geldt ook voor rivieren als de Dommel, waarvan het stroomgebied deels in Nederland, deels net over de grens in België ligt.
Even rust
Tweede Kerstdag was droog, en ook vandaag en morgen is weinig neerslag voorspeld. In de meeste beken is de waterstand daardoor stabiel, als die al niet zakt. En ook het peil in de Maas zal na vandaag zakken. Maar vanaf vrijdag worden nieuwe buien verwacht. Wat dat gaat betekenen, daar durven de waterschappen nog niets over te zeggen. „Dan gaat het erover hoeveel regen er gaat, waar die neervalt, en hoeveel water we voor die tijd weg hebben kunnen werken.“