Boerenweercolumn: inval van winter maakt einde aan wateroverlast
In het Noordoosten kan er voorafgaand aan de kou inval enige centimeters sneeuw vallen en blijven liggen.
Geen Deense toestanden
Maar hoeveelheden zoals vandaag in Denemarken, waar meer dan een halve meter sneeuw kan vallen, zijn niet aan de orde. Vervolgens houdt het koude weer met mogelijk een aantal ijsdagen in het binnenland aan. De voornaamste weermodellen GFS en ECMWF verschillen enigszins over de duur en de intensiteit van de koude.
Volgens het KNMI blijft het ook op langere termijn winters, maar keert de wisselvalligheid na een dag of 5 weer enigszins terug, met winterse buien. Tegen die tijd zullen de waterstanden in ieder geval flink zijn gezakt, in tegenstelling tot dit moment.
Waterbeheerders aan de bak
Rijkswaterstaat meldt dat op basis van de huidige voorspellingen de waterveiligheid niet in het geding is. De dijken zijn op de (zeer) hoge waterstanden berekend. Wel kan er regionaal en in buitendijkse gebieden opnieuw wateroverlast optreden.
Vanuit het Watermanagementcentrum worden waterbeheerders op de hoogte gehouden van de waterstanden . Op basis van die informatie kunnen zij op tijd maatregelen nemen. Denk aan het openen van stuwen, het sluiten van coupures (dat is een opening in een dijk die bij hoogwater wordt dichtgezet) en aan het uitvoeren van extra dijkinspecties.
Waterverdeling Zuid-Nederland
Daar waar het kan wordt het water zo goed mogelijk verdeeld. Bijvoorbeeld over de kanalen in het Zuiden van het land. Uit voorzorg wordt het water in die kanalen wat lager gehouden om het water uit de Maas te kunnen opvangen. Zoals gebruikelijk bij een hoogwatergolf worden ook de stuwen in de Maas gestreken, schrijft Rijkswaterstaat.
Deze weercolumn wordt wekelijks op woensdag door boerenweerman Erik Colenbrander geschreven. Op www.boerenweer.nl verschijnt iedere zaterdag een boerenweerbericht in samenwerking met www.prikkebord.nl