Boerenweercolumn: Winterse weken opgevolgd door 'lentegevoel'- dagen
Een week geleden wisten de weercomputers al te berekenen dat West-Europa te maken zou krijgen met een flink pak sneeuw in het midden van deze week. Weliswaar werd pas enkele dagen geleden duidelijk waar en wanneer precies, maar toch. Steeds verder reikt de ‘scope’ van de computermodellen die de trends berekenen.
Hogedruk boven heel Zuid-Europa
De trend voor de komende veertien dagen is dat nog een paar nachten met stevige vorst en hoge barometerstanden worden gevolgd door stormachtig weer op maandag, vooral op de Wadden. Waarna lenteachtige dagen volgen met droog en als het een beetje meezit zonnig weer. Gevoed door uitgebreide hogedrukgebieden boven heel Zuid- en Centraal-Europa.
Met als resultaat een dagenlange serie zonder noemenswaardige nachtvorst en maximumtemperaturen in de dubbele cijfers en overwegend droog weer. Uitschieters naar 15° C maximaal in het zuiden zijn mogelijk. Zo extreem als de overgang was in februari 2021 na de koudegolf in de eerste helft van die maand en 20˚ C in de tweede helft, zal het niet worden. De zon is immers nog meer heel voorzichtig bezig aan de horizon te klimmen. Het is nog maar halverwege januari.
Opgedroogd land half februari?
Maar het zou heel goed uitkomen als de trend doorzet en het ook begin februari droog blijft. Zodat het drijfnatte land, zodra er half februari mest mag worden uitgereden, zover is opgedroogd dat het zonder structuurschade weer bereden kan worden. Want als het blijft zoals het nu is, kun je dat op je buik schrijven. En als er komend weekeinde tegelijk met de overtrekkende stormflarden opnieuw een bak met 50 mm water valt, kun je een voortvarende start van het mestuitrijdseizoen sowieso wel vergeten. Maar de computermodellen houden het op 20-30 mm.
Deze weercolumn wordt wekelijks op woensdag door boerenweerman Erik Colenbrander geschreven. Op www.boerenweer.nl verschijnt iedere zaterdag een boerenweerbericht in samenwerking met www.prikkebord.nl