Nieuwe impuls Brabant extensivering veehouderij rond natuurgebieden
Brabant geeft de extensivering rond natuurgebieden een nieuwe impuls van 22,5 miljoen euro. Aanleiding is volgens de provincie haar de noodzaak de kwaliteit van water en natuur in en rond Natura 2000-gebieden, Natte Natuurparels en in de beekdalen te verbeteren.
Volgens Brabant vraagt die kwaliteitsverbetering van water en natuur om extensieve landbouw in de vorm van grasland en sterke bedrijven die deze gronden gebruiken. Met deze investering ondersteunt de provincie bedrijven die deze extensiveringsslag willen maken.
Verkopen en terugpachten
De extensivering van de graasdierhouderij wordt door het instellen van een ‘sale-en-lease-back’-constructie gefaciliteerd. Grondeigenaren kunnen hun grond aan de provincie verkopen en tegen een volgens Brabant aantrekkelijke prijs terug pachten. Voorwaarde is dan dat ze de grond alleen als grasland kunnen gebruiken. De pachtperiode is voor 26 jaar. Ook is het mogelijk dat de verkopende ondernemer een andere is dan degene die gaat pachten.
Duurzamer maken
De regeling is volgens Brabant vooral interessant voor boeren die hun bedrijf duurzamer willen maken. ‘Door grond aan de provincie te verkopen maken zij geld vrij dat zij kunnen gebruiken voor investeringen in een duurzame bedrijfsvoering, zoals het vergoten van het bedrijfsareaal’, aldus Brabant. ‘Deze mogelijkheid is bij uitstek interessant voor biologische bedrijven en voor jonge ondernemers.’ Ondernemers die gebruik willen maken van de regeling kunnen zich vanaf 1 maart 2024 aanmelden.
Attentiezone waterhuishouding
De voorziening is beschikbaar voor gronden buiten het NatuurNetwerk Brabant (NNB) als die in de Attentiezone waterhuishouding en de Zone Herstel watersysteem liggen. Dit zijn zones waar het grondwater extra bescherming nodig heeft en waar hogere waterstanden of minder beregening gewenst zijn.
Transitie landelijk gebied
De regeling is onderdeel van de transitie landelijk gebied. De provincie heeft het benodigde budget beschikbaar gekregen vanuit met ministerie van LNV, vooruitlopend op het landelijke Transitiefonds Landelijk Gebied. Hiermee is het mogelijk om nu al perspectief te bieden aan ondernemers.
De provincie stelt zich ten doel dat de Brabantse landbouw- en voedselproductie in 2030 natuur- en landschapsinclusief is.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Susan Rexwinkel