Thoolse veiling veilt eerste aardappelen
„Een jong product dat nog niet huidvast is vraagt om een secure manier van werken. In de winkel komen de vroege aardappelen naast de gewassen huidvaste importaardappelen te liggen. Wanneer we ons met onze Alvantho’s in de markt willen blijven onderscheiden zullen we moeten gaan voor de hoogste kwaliteit”, legt veilingmeester David Hage uit.
Natte omstandigheden
Bij een rooibaar product, maar te natte omstandigheden voor een kistenrooier, adviseert Hage om het gewas dood te spuiten. Vervolgens kan na 14 dagen een huidvast product met een wagenrooier gerooid worden. Met als bestemming de wasserij en de kleinverpakking.
Eén keer veilen
Tijdens de ledenbijeenkomsten werd er volop gediscussieerd over het twee keer veilen van niet verkochte partijen. Er werd besloten dat de partijen maar één keer voor de klok komen. Bij “niet verkocht” hebben kopers de mogelijkheid om direct te reageren. Maar een tweede keer veilen is er niet meer bij.
KWF-Kankerfonds
Het eerste geveilde kistje met 20 kilo doré’s werd voor 997 euro gekocht door Commissionair Jaap Eerland. De opbrengst gaat naar het KWF-Kankerfonds. De Thoolse veilingen vulden dit bedrag aan tot 1.800 euro.
Prijzen en aanvoer
- Dore: 0,70 - 0,80
- Première: 0,53 - 0,59
- Gloria: 0,60
- Frieslander: 0,61 - 0,67
- Eigenheimer: 1,26
- Drielingen: 0,28 - 0,30
- Kriel: 0,46 - 0,56
De prijzen zijn in euro's per kilo. De totale aanvoer bedroeg dinsdag 139 ton.
Tekst: Jos Swagemakers
Beeld: Anton Dingemanse