SGP uit zorgen over beoordeling natuurkwaliteit Brabant: 'Boel wordt erger voorgespiegeld dan nodig is'
Het inmiddels vertrokken Kamerlid Roelof Bisschop stelde in december schriftelijke vragen aan stikstofminister Christianne van der Wal over een artikel van Stichting Agrifacts (Staf). In het stuk wordt kritiek geuit op de beoordelingssystematiek van de natuurkwaliteit in Brabant. Staf vindt het opvallend dat provincies een eigen beoordelingssystematiek optuigen voor de beoordeling van de natuurkwaliteit, terwijl er al een landelijk voorgeschreven werkwijze ligt.
Ruimte
Bisschop wil weten waarom in de verschillende natuurdoelanalyses van Brabant de kwaliteit van habitattypen wordt beoordeeld aan de hand van een niet-formeel vastgesteld kader van Tauw, in plaats van het formeel vastgestelde landelijke kader, zoals opgenomen in de ‘Werkwijze kwaliteit van habitattypen op gebiedsniveau.
Van der Wal geeft aan dat sommige provincies ervoor gekozen hebben om een verdere nuancering en specificering aan te brengen ten opzichte van het landelijke kader. 'Voor veel Natura 2000-gebieden hebben de provincies de verantwoordelijkheid en de ruimte om de instandhoudingsdoelstellingen uit te werken, afgestemd op de mogelijkheden van het gebied en binnen de rijkskaders', schrijft de minister.
Duidelijke afspraken
Het beoordelingskader van Tauw is bestuurlijk nog niet vastgesteld omdat het nog veel vragen oproept. Van der Wal bevestigt dit: 'Er zijn al enige tijd gesprekken gaande tussen provincies en Rijk hoe over het beoordelingskader duidelijke afspraken gemaakt kunnen worden, met inachtneming van enerzijds de landelijke kaders en anderzijds de beleidsruimte die provincies hebben. De urgentie daarvoor is toegenomen door enerzijds de (uiteenlopende) beoordelingen in de natuurdoelanalyses en anderzijds de (verwachte) Natuurherstelverordening, waarin definities en bepalingen staan die vragen om een nadere uitwerking die voor alle gebruikers eenduidig is.'
Dat het beoordelingskader van Tauw deels afwijkt van de landelijke werkwijze, is volgens de minister 'opzich geen probleem, zolang maar duidelijk is wat enerzijds juridisch verplicht is vanuit de systematiek van de aanwijzingsbesluiten en de uitleg daarvan (de landelijke kaders) en wat anderzijds een aanvulling is als provinciaal beleid.'
Verontrustend
In een reactie op de antwoorden van de Kamervragen laat beleidsmedewerker Hans Maljaars van de SGP weten dat het 'zeer verontrustsend' is dat na zoveel jaar na aanwijzing van de Natura 2000-gebieden de monitoring en beoordeling van de natuurkwaliteit niet op orde is. „Het Rijk is verantwoordelijk voor de nationale beoordeling van de ontwikkeling van de natuurkwaliteit. Hoe kan het Rijk dit op een goede manier doen als afgeweken wordt van wat eerder landelijk afgesproken is? Het zorgt ervoor dat de boel erger voorgespiegeld wordt dan nodig is, en dat eerder teruggevallen wordt op de regel ‘overschrijding van de Kritische Depositie Waarde (KDW) is foute boel’, terwijl dat misschien niet nodig is."
De SGP hoopt dit punt woensdag en/of donderdag tijdens de begrotingsbehandeling van Landbouw, Natuur- en Voedselkwaliteit in de Tweede Kamer verder aan te kunnen kaarten bij het demssionaire kabinet.