Zeeuwse kaasboerderij maakt likeur van koeienmelk: 'Erg lekker'

Hij weet niet precies hoe Snijders bij hun bedrijf is uitgekomen. ,,Hij zocht een Zeeuws melkveebedrijf met een grote boerderijwinkel. Dat zijn wij,” aldus Mesu. ,,Cees wilde een cream likeur maken van peren en koeienmelk. Zoiets was er in Nederland nog niet. Wij leverden hem een proefzending melk aan, waarmee hij ging experimenteren tot de smaak goed was. Sowieso wilde hij er peer in hebben. Verder heeft hij smaken gecombineerd zoals anijs, karamel, kaneel, vanille en hazelnoot. Het is een likorette geworden met 14,5 procent alcohol. Iedereen vindt het drankje erg lekker,” zegt Mesu. Zijn familieleden zijn niet betrokken geweest bij het recept. ,,Maar we hebben wel geproefd,” lacht hij.
Melk eerst door de pasteur
,,We hebben pas nog 90 liter – goed voor 400 flesjes likeur - gestuurd in emmers van 5 liter. Die gaat eerst door de pasteur heen, net zoals de melk voor onze kaas. Verder hebben wij er weinig werk aan. De likeur is bij ons te koop en we leveren ook aan landwinkels in de buurt. Jumbo heeft ook al een doosje besteld.”
Cees Snijders was eigenaar/chef-kok van restaurant SenCe in Burgh-Haamstede en heeft al eerder SchoDu rum, SchoDu Nada 0.0, Esprit de Biere en Eau de Vie ontwikkeld en op de markt gebracht. Alle drankjes worden gestookt door distillateur Thomas Cuyvers van Sterkstokers uit het Belgische Brecht.

Tekst: Ellen De Vriend
Journalist, eindredacteur van diverse kranten en auteur in Zeeland. Schrijft freelance voor het vakblad Stal en Akker bij Agrio.
Beeld: Ellen De Vriend