Nederland stemt met tegenzin tegen Natuurherstelwet
Nog een jaar geleden was minister Van der Wal erg kritisch op de Natuurherstelverordening van de Europese Commissie, waar toenmalig commissaris Frans Timmermans zich nog hard voor heeft gemaakt. Vanwege de strenge eisen vreesde ze voor een herhaling van de stikstofcrisis, waardoor Nederland weer op slot zou gaan. „Onderdelen van de wet gingen verder dan het kabinet wenselijk, uitvoerbaar en realistisch vond“, schrijft ze in een Kamerbrief. Echter is afgelopen jaar de verordening sterk afgezwakt, en daarmee is de Europese Commissie tegemoet gekomen aan veel van de zorgen van Nederland. Daarom was de minister van plan om namens Nederland in te stemmen met het voorlopig akkoord over die verordening.
Toch gaat ze dat niet doen. Caroline van der Plas (BBB) en Rosanne Hertzberger (NSC) hadden een motie ingediend om tegen de verordening te stemmen, omdat die Nederland volgens hen meer bindende doelstellingen oplegt die moeilijk haalbaar zijn. Een ruime meerderheid van de Kamer steunde die motie - minister Van der Wal stemde als Kamerlid zelf ook tegen.
Nederland zal dus tegen de verordening stemmen, maar daarbij wil ze een stemverklaring afgeven waarin ze erkenning geeft voor de mate waarin de Europese Commissie aan de Nederlandse bezwaren tegemoet is gekomen. „Het kabinet hecht groot belang aan onze strategische positie binnen Europa en wil een betrouwbare onderhandelingspartner blijven“, zo licht Van der Wal deze beslissing toe.
Naar verwachting stemmen de lidstaten op 12 april over de Natuurherstelverordening. Minister Van der Wal verwacht dat, ondanks de Nederlandse tegenstem, er toch voldoende lidstaten voor de verordening stemmen om die aangenomen te krijgen.