Plan voor biovergister Terhole met dertig melkveehouders

Samen met ongeveer dertig melkveehouders uit Zeeuws-Vlaanderen wil Colsen 120.000 ton verse koeienmest omzetten in biogas. De rest gaat naar de veehouders en akkerbouwers terug. „Zo kan de landbouw een lange en duurzame toekomst tegemoet gaan”, stelt Joop Colsen van het gelijknamige bedrijf.
In openbaar gasnet
„Met dit plan kunnen we stikstof reduceren, groen gas produceren en duurzame landbouw realiseren”, vervolgt Colsen. „We zagen in het Friese Wijnjewoude hoe de mest van tweeduizend koeien, van 25 melkveehouders, in een mestvergister wordt omgezet in biogas. Dat wordt in het openbare gasnet geïnjecteerd, waardoor 1.580 woningen verwarmd kunnen worden. Zo is ons plan ontstaan voor Oost-Zeeuws-Vlaanderen waar ongeveer vierduizend koeien staan.” Colsen heeft zijn plannen gepolst bij Gedeputeerde Staten en zij vinden het volgens hem een goede oplossing voor de stikstofproblematiek
Verse mest
„Met de mest kan twee miljoen kuub biogas per jaar worden geproduceerd, mits de mest vers is. Mest die al drie weken ligt levert maar de helft op”, benadrukt Colsen. „Uit het digestaat wordt de aanwezige ammoniak voor 60 procent verwijderd. Daarna gaat het terug naar de melkveehouder uit de coöperatie of naar een akkerbouwer.” Colsen won in 2021 de Ivan Tolpe Prijs met de AMFER-technologie waarmee stikstof uit ruwe mest of digestaat (vergiste mest) teruggewonnen wordt.
Centrale plek
De biogasfabriek vraagt een flinke investering. „De voorbereidingskosten alleen al zijn ruim acht ton”, beaamt Colsen, die nog geen officiële procedure is gestart. Hij wil eerst instemming van een groep veehouders. „De provincie heeft ons vier ton toegezegd. Verder willen we van Stedin de garantie dat het groene gas - gelijk aan de kwaliteit van aardgas uit Slochteren - in het regionale aardgasnet geïnjecteerd kan worden, en de mestvergister moet aan een grote bereikbare weg komen te staan. Onze beoogde locatie is de N290 nabij Terhole. Een centrale plek voor de deelnemende veehouders die er in straal van 15 kilometer omheen wonen. Op jaarbasis zijn er dan zo’n vierduizend verkeersbewegingen met vrachtwagens.” Het is zijn bedoeling dat er een tweede mestvergister in de gemeente Sluis komt.
'Charmant project'
Gedeputeerde Wilfried Nielen (BBB, stikstofproblematiek) is enthousiast over het plan. „Wij vinden het een charmant project. De provincie heeft zich een reductie van 631 ton ammoniak ten doel gesteld. Ook is stikstof en mestgebruik reduceren belangrijk. Wij garanderen echter niet dat de vergister er ook komt. Wij geven geen blanco cheque af.” Joop Colsen is niet bang dat ‘zijn’ mestvergister eenzelfde drama wordt als in het Zeeuwse Reimerswaal. „Die was veel grootschaliger van opzet. Daar ging het om ongeveer 12.000 huishoudens van groen gas voorzien. Zij wilden zelfs mest uit Brabant halen. Hier is dat heel anders.” De eerste horde is genomen, maar er moet volgens Colsen nog veel gebeuren, zoals vergunningen en een milieueffectrapportage. Hij hoopt dat de mestvergister in 2026 kan gaan draaien.