GLB 2024: de belangrijkste wijzigingen
Na het uitsluitsel over de braakregeling kunnen boeren en tuinders nu aan de slag met de invulling van het GLB. In grote lijnen komt het overeen met het afgelopen seizoen, hieronder de belangrijkste wijzigingen op een rijtje.
Conditionaliteiten
De conditionaliteiten bestaan uit de GLMC’s(Goede Landbouw- en milieuconditie) en de beheerseisen(RBE). Van deze twee zijn er alleen bij de GLMC een paar wijzigingen waar u goed op moet letten.
De eerste GLMC die wijzigt is nummer 7 Gewassen op bouwland roteren. Hier was vorig jaar nog voor een gedeelte vrijstelling voor echter is deze dit jaar wel van de baan. Binnen deze GLMC moet u zich aan drie basis eisen houden.
- Elke jaar moet er op tenminste 1/3 van uw bouwland een andere gewas als hoofdteelt, hierbij wordt er gekeken na de gewascode. Hiernaast kunt u er ook voor kiezen om een of meerdere volgteelten te telen na de hoofdteelt, hierbij is het van belang dat het om een andere gewassoort gaat.
Het 1/3 deel waarop geroteerd moet worden telt van uw totale oppervlakte aan bouwland.
- Op uw perceel moet er een keer in de 4 jaar een ander gewas als hoofdteelt geteeld worden. Voor deze periode is dat dus tot en met 2026.
- Op zand- en lössgrond moet er in de periode van 1 januari 2023 tot 1 januari 2027 een keer een rustgewas als hoofdteelt ingezet worden.
De tweede GLMC die wijzigt is nummer 8 Niet-productief bouwland, landschapselementen en snoeien. Het afgelopen jaar was hier een vrijstelling voor, dit jaar geldt deze vrijstelling ook alleen komen er wel aanvullende voorwaarden bij voor de invulling van deze percelen. Meer hierover kun u lezen in ons artikel 4% braakregeling 2024 definitief van tafel.
De laatste GLMC die wijzigt is nummer 10 Bufferstroken langs droge waterlopen. Hier wordt dit jaar onderscheidt gemaakt tussen een droge sloot en een langdurig droogstaande sloot. Een droge sloot is een sloot die altijd droog staat, hierbij hoeft er geen rekening gehouden te worden met een bufferstrook.
Eco-regelingen
Binnen de eco-regeling zijn een paar dingen veranderd. Bestaande regelingen hebben kleine aanpassingen in toelatingen en of waardes en er zijn drie nieuwe eco-activiteiten.
Wijzigingen in de bestaande eco-activiteiten:
- Rustgewas: de lijst met rustgewassen is met 10 gewassen aangevuld.
- Biologische bestrijding: bij deze activiteit zijn twee nieuwe technieken toegevoegd. Namelijk het gebruik van nematoden en bacteriepreparaten.
- Weidegang: Om deze activiteit uit te kunnen voeren moet men zich registreren en certificeren bij Q-lip. Doordat hier extra kosten aan verbonden zijn wordt de waarde ook verhoogt naar €45,-.
- Groene braak: Voor deze activiteit geld dat het gewas dat ingezet wordt als groene braak minimaal 9 maanden aaneengesloten moet blijven staan. Zonder gebruik te maken van mest of gewasbeschermingsmiddelen.
Nieuwe eco-activiteiten
Naast de wijzigingen binnen de reeds bestaande activiteiten zijn er vanaf dit jaar ook drie nieuwe eco-activiteiten die men kan toepassen.
- Precisiegewasbescherming
- Precisiebemesting
- Fertigatie
Belangrijke data GLB registratie
- Aanmelden kan van 1 maart tot en met 15 mei. Hierna kunt u geen activiteiten meer toevoegen denk er dus aan dat u voor de ecoactiviteiten ruim inschrijft.
- Gedurende het jaar kunt u de ecoactiviteiten die u niet haalt terugtrekken. Geeft dit ook tijdig aan in het systeem.
- Definitieve aanvraag kan van 15 oktober tot en met 2 december.