Zeeuws-Flevolands bier van onverkoopbare zoete aardappel

Maatschap Koenraadt, bestaande uit Harry, Annet en zonen Thijs, Stefan en Joris pioniert al sinds 2017 om een zoete aardappel van eigen bodem te realiseren. Met hun concept 'de Polderjongens' heeft de familie inmiddels een goede marktpositie verworven. De Planet Proof zoete aardappels uit de Noordoostpolder liggen in het schap van verschillende Nederlandse supermarkten. Begin dit jaar kreeg de familie zelfs de prijs voor Agrarisch Vernieuwer uitgereikt namens LTO Noord-afdeling Noordoostpolder.
Afgekeurde producten
Door het droge voorjaar en natte najaar, zitten de Polderjongens met een grotere restpartij dan voorheen. Aardappelen die niet perfect zijn van vorm, maar krom, misvormd en klein. Om die belachelijke redenen zijn de mooie producten niet verkoopbaar. No Waste Army gaat dit verspillen tegen en zoekt oplossingen voor deze boeren. De organisatie heeft al 6.000 kilo van de oranje groente overgenomen, bestemd voor de boxen met eerlijke houdbare producten die leden ieder kwartaal krijgen.
Een groothandel en restaurant in Flevoland hebben zich ook gemeld bij de broers. Brouwer Thibo Baccarne van brouwerij Dutch Bargain uit Groede zag de oproep van No Waste Army ook. Hij bestelde 50 kilo aardappelen om daar 1000 liter bier van te maken. Het nieuwe biertje moet half mei klaar zijn. Baccarne experimenteert graag en wilde een boer uit de brand helpen. Hij is zelf ook benieuwd wat het resultaat gaat zijn.
Duurzame bataten
Zoete aardappelen worden oorspronkelijk in Zuid-Amerika en op zandgronden in Egypte geteeld. Maatschap Koenraadt is één van de eerste regionale telers. Onder een bed van 100 procent afbreekbaar folie groeien de zoete aardappelen warm en goed in de Hollandse klei. Zo hoeven de bataten niet meer uit het buitenland geïmporteerd te worden, wat bijdraagt aan een schonere wereld. Na eerst winterpeen te hebben geteeld, telen de broers nu op ongeveer 30 hectare op duurzame wijze verschillende rassen zoete aardappel. Eigen merk bataten die ze met een speciaal ontwikkelde rooimachine uit de grond halen.
Ook het curen (in bewaarcellen op smaak laten komen), wassen en verpakken hebben ze in eigen beheer. Hun producten worden smaakvoller en verser genoemd dan importproducten. Vorig jaar kon door het natte najaar 12 hectare niet gerooid worden.
Op de rest van de 135 hectare teelt het Maatschap suikerbieten, uien, pootaardappelen en tarwe. De broers zoeken geen particulieren die een paar kilo willen kopen, maar hopen op een bedrijf dat hun zoete aardappelen gaat verwerken tot soep of puree.

Tekst: Ellen De Vriend
Journalist, eindredacteur van diverse kranten en auteur in Zeeland. Schrijft freelance voor het vakblad Stal en Akker bij Agrio.
Beeld: Ellen Meinen