Lekker Lupine en LuPeel: samen (biologische) lupine terug op akker en bord
Door samen te werken willen Lupine en LuPeel meer werk maken van een lokale duurzame lupineketen. ‘Deze nieuwe eiwitketen is relevant, omdat lokale lupineteelt- en consumptie heel concreet bijdraagt aan de Nationale en Europese Eiwitstrategie om minder afhankelijk te zijn van plantaardige eiwitten van ver weg’, aldus beide organisaties. ‘Lupine is bovendien een lekker knapperig boontje vol plantaardige eiwitten dat een goede vlees- en/of zuivelvervanger is en prima in Nederland geteeld kan worden.’
Meer impact
Lekker Lupine, opgericht door biodynamisch akkerbouwer André Jurrius en Marieke Laméris, organiseert en coördineert sinds 2020 de teelt en afzet van biologische lupinebonen in Nederland. Lekker Lupine werkt op coöperatieve wijze samen met haar telers. Jurrius en Laméris melden blij te zijn dat de natuurinclusieve telers van telersvereniging LuPeel zich bij hen aansluit. ‘Beide teelten zijn chemievrij, een belangrijk principe. Door deze samenwerking krijgen bovendien Nederlandse telers meer ruimte om over te stappen naar biologische landbouw.’ In 2024 wordt ongeveer 50 hectare lupine geteeld door zo’n vijftien telers in Nederland, meldt het duo. Lekker Lupine hoopt begin september ruim 100 ton lupinebonen te oogsten.
Lokaal en duurzaam
Door de samenwerking bundelen beide organisaties naar eigen zeggen ook teeltkennis en productontwikkeling. Zo willen ze het voor retailers, cateraars en verwerkers makkelijker maken om lokaal en duurzaam in te kopen. Onder meer door naast de kant-en-klare lupinebonen ook lupineproducten als meel, spreads voor broodbeleg en vlees- en zuivelvervangers op de markt te brengen.
Ieder boer in de Peel
Henk Kerkers, oprichter van telersvereniging LuPeel: „Onze inzet is dat iedere boer in de Peel duurzamer kan boeren en lupine in haar bouwplan kan opnemen. Door samen te gaan met Lekker Lupine bundelen we onze krachten. Cruciaal in deze opstartfase, want de praktijk is zeer weerbarstig. Maïs en aardappelen stonden er ook niet in vijf jaar, daar is jarenlang in geïnvesteerd. Naast samenwerking zijn financiële middelen hierbij onmisbaar.”
Nieuw verdienmodel
Marieke van Beers van Innovatiehuis de Peel: “Lupine en andere eiwitrijke gewassen zien we steeds vaker in de Peel. Enerzijds omdat telers op zoek zijn naar een nieuw verdienmodel, anderzijds omdat peulvruchten mogelijkheden bieden in de vruchtwisseling met reguliere gewassen. Om de teelt en afzet van deze nieuwe gewassen succesvol te laten verlopen, krijgen telers in de Peel ondersteuning via het project Verbonden Peelproeftuinen voor slimme rotatieteelten. Een initiatief van Innovatiehuis de Peel, LLTB en AgroProeftuin de Peel.’
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Lekker Lupine