Heeft sedum genoeg worteltjes? De Raad van State stuurt er een onderzoeker op af
Het rommelt al geruime tijd rond het groene dakbedekkingsbedrijf aan de Kwaalburg in Alphen. Op de locatie waar het bedrijf is neergestreken mag volgens het bestemmingsplan alleen een grondgebonden agrarisch bedrijf zitten. Akkerbouw, bijvoorbeeld met gewassen die in de grond staan.
Volgens De Groene Koepel is dat bij een sedumkwekerij niet het geval. Het vetplantje wortelt volgens deze milieuclub in substraat die op een folie ligt. Dat betekent dat het bedrijf in strijd is met het bestemmingsplan en moet vertrekken.
Bouw loods
Het is de Groene Koepel vooral te doen om de bouw van een loods. Die zou veel te groot zijn. Sedumkwekers Kevin van Praat en Hans de Brouwer begrijpen niets van de bezwaren uit de milieuhoek. Ze hebben juist een natuurvriendelijk bedrijf en verminderen de uitstoot van broeikasgas.
Het kweekbedrijf haalt jaarlijks ruim 450.000 kilo CO2 uit de lucht waardoor het een grote bijdrage levert aan het tegengaan van klimaatverandering, zeiden de ondernemers op een eerdere zitting bij de Raad van State.
Beeld wortelgroei
Ze hebben 40 hectare grond waar ze hun sedummatten kweken. De worteltjes zitten wel degelijk in de grond. De plantjes worden verkocht als dakbedekking. Dat ze op dak kunnen overleven zonder dat er grond onder zit is niet het criterium, zei de rechter. „Op het dak ligt het eindproduct. We hebben het hier over de kwekerij en of daar wortels in de grond zitten’’.
Volgens Van Praat en De Brouwer gaan de wortels door de folie heen waardoor het een grondgebonden bedrijf is. De rechter zei dat hij ondanks alle foto’s en verdere informatie die op tafel is gelegd geen helder beeld heeft van de wortelgroei. Daarom gaat er een opdracht naar de Stab.
De uitspraak kan dan ook nog lang op zich laten wachten.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Ruth van Schriek