Limburg vraagt 209 miljoen bij Rijk: 'Dreigen anders draagvlak bij gebiedspartners te verliezen'
Limburg vroeg in eerste instantie om 150 miljoen euro, maar verhoogt die aanvraag nu naar ruim 209 miljoen euro. De reden hiervoor is dat de provincie kansen ziet voor zoveel mogelijk boeren die willen innoveren, extensiveren of stoppen te steunen.
Meer nodig
Provincies mochten het Rijk vragen om een ‘voorlopige’ bijdrage voor hun plannen en kregen vanuit Den Haag tot 1 april van dit jaar de tijd om die plannen te concretiseren. Het in totaal door het ministerie gereserveerde geld (1,28 miljard euro) voor het begin van de aanpak van het landelijk gebied moet verdeeld worden tussen alle twaalf provincies. Stikstofminister Christianne van der Wal had voor Limburg voor die eerste stappen eerder maximaal 55 miljoen euro in petto. Voor een fatsoenlijk begin is meer nodig, aldus de Limburgse BBB-gedeputeerde Léon Faassen. Deze middelen hoeven volgens hem niet allemaal uit het Transitiefonds te komen, maar kunnen 'slim' worden ingezet in combinatie met middelen uit bijvoorbeeld het Natuurprogramma en Natuurpact.
De ‘maatregelpakketten’ die nu door de Provincie worden ingediend gaan over:
- herstel en uitbreiding van natuur en bos;
- water, hydrologisch herstel en de ‘beekdalbrede’ benadering;
- bronmaatregelen m.b.t. stikstof en methaan.
Samenwerking
Om zo goed mogelijk samen te werken, kiest de Provincie voor een aanpak met de Plattelandscoalitie bestaande uit Staatsbosbeheer, Waterschap Limburg, WML, Natuurmonumenten, de Limburgse Land- en Tuinbouwbond, de Natuur- en Milieufederatie Limburg, Stichting Het Limburgs Landschap, regiovertegenwoordigers van gemeenten uit de vier deelgebieden en het ministerie zelf. Met deze werkwijze hoopt de Provincie langjarige duidelijkheid te kunnen bieden aan de betrokkenen in de verschillende gebieden.
Draagvlak
'De bijdrage die wij thans vragen is in overeenstemming met de omvang van de opgaven in Limburg', schrijft Faassen in een brief aan Van der Wal. 'De maatregelpakketten zijn afgestemd met en sluiten aan op de ingezette acties van onze partners in de Limburgse Plattelandscoalitie en in de vier LPLG-gebieden. Daarmee vormen ze een essentiële eerste stap in de langjarige transitieopgave in het landelijk gebied waarvoor we met z'n allen staan. Zonder het beschikbaar komen van middelen dreigen we het broze draagvlak en de energie bij onze partners in de gebieden te verliezen. Hierbij vragen we ook uw aandacht voor de sociaal economische begeleiding die van essentieel belang is om de transitie te laten slagen'.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Provincie Limburg