Leliekweker mag bollenloods in Berlicum bouwen
Dat volgt uit een spoeduitspraak van de hoogste bestuursrechter, die daarmee het verzoek van buren om een bouwstop van de loods aan de Heikantsehoeve terzijde schuift. De Raad stelt onder meer vast dat de buren voor hun gezondheid vrezen als na de bouw van de loods op meer omliggende velden en akkers leliebollen geteelt gaan worden en daarbij met giftige bestrijdingsmiddelen gespoten gaat worden.
Alleen speelt dat in deze procedure geen rol, aldus de Raad, omdat van de Westelaken alleen een bollenverwerkingsloods wil bouwen en een spoelwaterbassin wil aanleggen.
Niet in gevaar
Op de plek waar de loods en het basin komen kunnen in ieder geval geen leliebollen meer worden gekweekt. Ook bij het spoelen en verwerken van de bollen komt de gezondheid van omwonenden niet in gevaar, omdat bijna alles inpandig plaats vindt. Het spoelwater wordt hergebruikt en mogelijk verontreinigd bezinksel wordt afgevoerd.
Kortom, de hoogste bestuursrechter ziet geen reden om het plan terug te sturen naar de tekentafel van de gemeente Sint-Michielsgestel. Verder laten de huidige bestemmingsplannen sowieso al het kweken van bloembollen op de akkers en weilanden rondom de Heikantsehoeve toe. Daar verandert dit plan geen jota aan.
Biologisch
Eerder tijdens de rechtszaak tekende leliekweker en veehouder van de Westelaken aan dat hij vooral met ongevaarlijke biologische bestrijdingsmiddelen werkt. „Mensen hebben echt een verkeerd en lang achterhaald idee over leliebollenkwekers die alleen maar met zwaar gif spuiten. Ze zien vaak spuitwagens op de lelievelden rijden en denken dan dat we alleen maar met chemische middelen spuiten. Dat is echter onzin, we spuiten met 85 procent biologische middelen, bijna hetzelfde als een gemiddelde appel- of preikweker. Bovendien spuiten we wel eens met suikerwater tegen de nachtvorst. Dat is allemaal niets om je zo’n zorgen over te maken", aldus van de Westelaken eerder tijdens een rechtszaak over zijn bouw- en uitbreidingsplan.
Later dit jaar volgt nog een bodemzaak bij de Raad van State, maar met deze spoeduitspraak kan van de Westelaken voor eigen risico met de bouw beginnen.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Agrio archief