Gratis bodemanalyse mogelijk voor uienpercelen in Noord-Brabant
Als onderdeel van de bodemanalyse wordt voor elke bodem het microbioom bepaald. Dat geldt ook voor een aantal biologische en chemische karakteristieken. Daarnaast worden de voedingswaarden van de uien meegenomen. Hiervan worden eiwitten, vitaminen, mineralen, en een aantal secundaire plantenstoffen doorgemeten. De gratis bodemanalyse van de uipercelen wordt mogelijk gemaakt door het samenwerkingsverband Schoon Water voor Brabant.
Voedingswaarde ui
In een samenwerkingsproject van Universiteit Leiden en VanHall Larenstijn Leeuwarden, wordt vervolgens onderzocht hoe fysische, chemische en biologische eigenschappen van de bodem de voedingskwaliteit van gewassen bepalen. ‘De invloed van het microbioom, de gemeenschap van micro-organismen zoals bacteriën en schimmels in de bodem, op de voedingswaarde en kwaliteit van het gewas is nog grotendeels onbekend’, aldus de initiatiefnemers. ‘Ui is de meest geteelde groente in Nederland en daarom is hiervoor gekozen.’
Bodemmonster en uien
Concreet wordt deze zomer bij de deelnemende akkerbouwers een bodemmonster genomen (steekmonster, op 10 plekken, in totaal verzamelen ongeveer 1 kilogram grond per veld) en worden tien uien verzameld. Daarbij worden ook een paar vragen gesteld, over teeltmaatregelen, bemesting, ras, en voorgaand gewas. In de winter van 2024/2025 krijgt deelnemers alle gegevens over hun perceel toegestuurd in een klein rapportje. Alle gegevens over de bodem en voedingswaarde van ui van elk perceel zullen kosteloos beschikbaar gemaakt worden voor de teler.
Bij interesse of vragen kunnen akkerbouwers zich melden bij Alice Blok (CLM).
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief