Boeren gaan 108 hectare rivierennatuur aan uiterwaarden van Maas beheren
Het contract werd ondertekend door John Verhoijsen, voorzitter Natuurrijk Limburg, Huub Dormans, directeur Natuurrijk Limburg en van Maaskracht projectmanager Jan Sijbring en technisch manager Leendert Verhoeven.
Boeren van de Coöperatie Natuurrijk Limburg gaan als onderaannemer van Maaskracht agrarisch natuurbeheer uitvoeren op graslandpercelen in de Limburgse uiterwaarden langs de Maas. Op deze manier wordt de kennis van de omgeving, mét lokale agrarische ondernemers, optimaal benut om de biodiversiteit te bevorderen en de veiligheid van hoogwaterafvoer te waarborgen.
Agrarisch natuurbeheer
Maaskracht is, in opdracht van Rijkswaterstaat, verantwoordelijk voor het onderhoud van de uiterwaarden langs de Maas. Natuurrijk Limburg, verantwoordelijk voor het agrarisch natuur- en landschapsbeheer (ANLb) in Limburg, gaat als onderaannemer van Maaskracht agrarisch natuurbeheer door haar leden laten uitvoeren op graslandpercelen in de Limburgse uiterwaarden.
Het optimaliseren van het uiterwaardenbeheer door middel van regelmatig begrazen en maaien van graslandpercelen, leidt tot de ontwikkeling van soortenrijke graslanden, zoals kruiden- en faunarijk grasland.
Hoogwaterafvoer
De natuur in de uiterwaarden is divers en verandert voortdurend onder invloed van groei, dierlijk grazen, zon, wind en water. Rijkswaterstaat houdt deze veranderingen in lijn met de normen voor hoogwaterafvoer en verbetering van waterkwaliteit. Deze normen zijn vastgelegd in de zogenaamde Vegetatielegger, die de basis vormt voor groenonderhoud en natuurbeheer zoals uitgevoerd door Maaskracht en Natuurrijk Limburg.
Natuurrijk Limburg wil nagaan of er vanuit deze samenwerking een verbetering in de soortenrijkdom van de uiterwaarden zichtbaar wordt. Dit kan in de vorm van een toename van kruiden zijn, maar ook voor een verbetering van de structuur van graslanden. Dit kan allebei leiden tot meer insecten en van daaruit tot een toename in het aantal vogelsoorten in de uiterwaarden.